O meni

Marija Bašić dipl. oec.

Marija BašićRođena sam 1977. u Osijeku. Živim i radim u Rijeci. Diplomirala sam ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Rijeci smjer: financije i bankarstvo. Sedam godina sam bila privatni poduzetnik, a nakon toga jedanaest godina sam radila u Croatia osiguranju d.d. u odjelu za financije. Cijelo vrijeme pomagala sam svim poznanicima, susjedima te djeci kolega da što lakše i brže nauče matematiku. S obzirom na veliki uspjeh u ovladavanju gradiva nakon mojih poduka odlučila sam se posvetiti samo tome. Volim matematiku, a rad s djecom me ispunjava i tako već dugi niz godina dajem instrukcije (poduke) iz matematike za osnovne i srednje škole te fakultete.

Radim po svim udžbenicima i nastavnim programima. Dugogodišnjim radom s učenicima iz svih dijelova Rijeke, Opatije, Lovrana, Viškova te gotovo cijele Primorsko Goranske Županije dalo mi je veliko iskustvo u prepoznavanja prioriteta ovisno o školi i programu.

Najveći izazov su mi osnovnoškolci. Njima prvenstveno želim razbiti strah od matematike i vratiti im izgubljeno samopouzdanje.Jedan polaznik instrukcija je rekao „svi su zadaci isti, a svaki se rješava drugačije“. To mi je bio najbolji doživljaj matematike jednog jedanaestogodišnjaka. S njima gradivo obrađujem postepeno, od početka, s posebnim naglaskom na tablicu množenja koju oni uglavnom zaborave. Kroz osnovnoškolsko obrazovanje oni moraju jasno razlokovati Prirodne, Cijele, Racionalne i Iracionalne brojeve te biti upoznati sa svim zakonitostima kod tih skupina brojeva. Rastavljanje brojeva na faktore, te izračunavanje najvećeg zajedničkog djelitelja i najmanjeg zajedničkog višekratnika čini im se nepotrebno, a kasnije u obrazovanju im je neophodno.

Posebnu pažnju posvećujem rješavanju zadataka s rječima. Učim ih pažljivo pročitati zadatak dio po dio, pokušati razumjeti svaku riječ i predočiti ju u znak ili simbol. Nakon nekog vremena i mnogo truda svi uspješno počnu rješavati takve matematičke probleme.

Geometriju svi vole, ali zaboravljaju da definicije moraju naučiti. A dobar i kvalitetan pribor (ravnala, kutomjer, šestari) zlata vrijedi.

Srednjoškolci u prvom razredu dožive šok jer sve ono što nisu dobro utvrdili u osnovnoj školi sada ih čeka, ali prošireno. Tako da s njima prvo moram ponoviti zbrajanje i množenje cijelih brojeva, redoslijed računskih radnji, a posebno zbrajanje i množenje razlomaka. Posebno puno učenika se javlja iz trećeg razreda kada je cijelo prvo polugodište fokusirano na trigonometriju i trigonometrijske jednadžbe i nejednadžbe. Tablice s formulama za maturu naravno nitko nema jer matura je tako daleko… Pripreme za državnu maturu iz matematike  na vrijeme započinjem za obje razine (razina A i razina B).

Radim i cijelo ljeto tako da svi koji na vrijeme nisu počeli učiti i imaju popravni iz matematike mogu mi se obratiti.

Instrukcije iz matematike  dajem studentima Veleučilišta u Rijeci, Ekonomskog fakulteta iz Rijeke te studentima Fakulteta za menadžment u turizmu i hotelijerstvu. Pripremam ih za oba kolokvija gdje obrađujemo cjeline Funkcije, Derivacije, Integrali, Limesi, Matrice i Determinante te sve ostalo gradivo potrebno za uspješno polaganje kolegija iz matematike. Prvi kolokvij je svima mnogo teži od drugoga, ali prije svega jer se treba ponoviti sve gradivo zaboravljeno iz srednje škole: logaritmi, grafovi, eksponencijalne funkcije, potencije…

Kada se odmaram od matematike opuštam se uz pletenje i heklanje.