O meni

Marija Bašić dipl. oec.

Marija Bašić

Zovem se Marija Bašić. Rođena sam 1977. u Osijeku. Živim i radim u Rijeci. Diplomirala sam ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Rijeci smjer: financije i bankarstvo. Sedam godina sam bila privatni poduzetnik. Nakon toga jedanaest godina sam radila u Croatia osiguranju d.d. u odjelu za financije. Cijelo vrijeme pomagala sam svim poznanicima, susjedima te djeci kolega da što lakše i brže nauče matematiku. S obzirom na veliki uspjeh u ovladavanju gradiva nakon poduka, odlučila sam se posvetiti samo tome. Volim matematiku, a rad s djecom me ispunjava i tako već dugi niz godina dajem instrukcije (poduke) iz matematike za osnovne i srednje škole.

Radim po svim udžbenicima i nastavnim programima. Dugogodišnjim radom s učenicima iz svih dijelova Rijeke, ali i Hrvatske dalo mi je veliko iskustvo u prepoznavanja prioriteta ovisno o školi i programu.

Najveći izazov su mi osnovnoškolci. Njima prvenstveno želim razbiti strah od matematike i vratiti im izgubljeno samopouzdanje. Jedan polaznik instrukcija je rekao „svi su zadaci isti, a svaki se rješava drugačije“. To mi je bio najbolji doživljaj matematike jednog jedanaestogodišnjaka. S njima gradivo obrađujem postepeno, od početka, s posebnim naglaskom na tablicu množenja koju oni uglavnom zaborave. Kroz osnovnoškolsko obrazovanje oni moraju jasno razlokovati Prirodne, Cijele, Racionalne i Iracionalne brojeve te biti upoznati sa svim zakonitostima kod tih skupina brojeva. Rastavljanje brojeva na faktore, te izračunavanje najvećeg zajedničkog djelitelja i najmanjeg zajedničkog višekratnika čini im se nepotrebno, a kasnije u obrazovanju im je neophodno.

Posebnu pažnju posvećujem rješavanju zadataka s riječima. Učim ih pažljivo pročitati zadatak dio po dio, pokušati razumjeti svaku riječ i predočiti ju u znak ili simbol. Nakon nekog vremena i mnogo truda svi uspješno počnu rješavati takve matematičke probleme.

Geometriju svi vole, ali zaboravljaju da definicije moraju naučiti. A dobar i kvalitetan pribor (ravnala, kutomjer, šestari) zlata vrijedi.

Rad sa srednjoškolcima

Srednjoškolci u prvom razredu dožive šok jer sve ono što nisu dobro utvrdili u osnovnoj školi sada ih čeka, ali prošireno. Tako da s njima prvo moram ponoviti zbrajanje i množenje cijelih brojeva, redoslijed računskih radnji, a posebno zbrajanje i množenje razlomaka. Posebno puno učenika se javlja iz trećeg razreda kada je cijelo prvo polugodište fokusirano na trigonometriju i trigonometrijske jednadžbe i nejednadžbe. Tablice s formulama za maturu naravno nitko nema jer matura je tako daleko… Pripreme za državnu maturu iz matematike  na vrijeme započinjem za obje razine (razina A i razina B).

Radim i cijelo ljeto tako da svi koji na vrijeme nisu počeli učiti i imaju popravni iz matematike mogu mi se obratiti.

Zadnje dvije godine suživota s pandemijom Svijet se jako promijenio. Između ostalog otvorile su nam se i nove mogućnoisti rada. Jedna od novosti su ON LINE INSTRUKCIJE koje su se pokazale vrlo kvalitetne ukoliko se izvode jedan na jedan u realnom vremenu.

Kada se odmaram od matematike opuštam se uz pletenje i heklanje.